گرسهاپر یکی از محبوبترین نرمافزارهای مورد استفاده طراحان و به خصوص طراحان صنعتی میباشد. این برنامه یک محیط جانبی از نرمافزار مدلسازی راینو است، که در حین اجرای برنامه راینو فقط میتوان به آن دسترسی داشت. ورودیهای مورد نیاز الگوریتمهای نوشته شده در این برنامه از محیط راینو دریافت و خروجیهای آن هم در برنامه راینو نمایش داده میشود.
معرفی کتاب
این کتاب میآموزد که ساختن فرمهای پیچیدهای (عجیب و غریب) که معمولا در طرحهای سایر معماران و یا در مجلات و سایتهای طراحی میبینیم چندان هم مشکل نیست. هدف از این کتاب نیز ارائه توضیحاتی استدلالی و کامل در ارتباط با طراحی به روش پارامتریک میباشد. کتاب راهنمای است مقدماتی از امکانات گرسهاپر. مباحث بگونهای تنظیم شده که کاربرانی که آشنایی مختصری با این افزونه دارند بتوانند از آن بهره مند شوند. برای دستیابی به این هدف کتاب از یازده فصل تشکیل شده است که البته سه فصل مربوط به تمرینات تکمیلی میباشد.
فصل اول، مقدمه
گرسهاپر یک افزونه قدرتمند برای نرم افزار راینو است که روشهای جدیدی را برای توسعه و کنترل فرآیندهای مدلسازی و طراحی سه بعدی با استفاده از معماری الگوریتمیک و تکرار شونده ارائه میدهد. افزونه گرسهاپر امکان ساخت مدلهای سهبعدی بر اساس توابع، فرمولها و الگوریتمهای پیچیده را بدون نیاز به هیچ گونه اسکریپت نویسی فراهم میکند.
این بخش شامل مفاهیم کلیدی و اولیه مدلسازی پارامتریک است.
فصل دوم، منطق اولیه
گرسهاپر یک ساختار دادهای (Tree / Branch / List / Item) چند بعدی ارائه میدهد که به آن درخت (Tree) میگویند. در این فصل با نحوهی ایجاد این ساختار درختی و ویرایش آنها آشنا میشوید. البته مهمترین مولفههای ریاضی جهت ساخت لیست نیز بررسی میشود.
فصل سوم، زبانهی Parameters
در این فصل پارامترهای اولیه طراحی در محیط گرسهاپر را آموزش میدهیم.
فصل چهارم، تمرینات تکمیلی ۱
یادگیری کاربرد موضوعات (مولفهها و پارامترها) با ارائه مثالهای کاربردی.
فصل پنجم، بردار (Vector)
بردار پارهخط جهتداری هستند که محل آن در صفحه مختصات مهم نیست. بنابراین میتوان فرض کرد که شروع همه آنها در نقطه مبدا مختصات است. با این فرض هر بردار را میتوان به صورت سه مختصه نقطه انتهایش معرفی کرد. از این رو معرفی بردار با نقطه شباهت دارد. در این فصل مهمترین مولفههای ایجاد بردار را آموزش میدهیم.
فصل ششم، منحنیها (Curve)
در این فصل تمرکز ما روی معرفی مهمترین موضوعات دوبعدی میباشد. پرداختن به همه مولفههای این بخش از گنجایش این کتاب خارج است.در نتیجه تمرکز خودمان را به معرفی پرکاربردترین و مهمترین این مولفهها معطوف میکنیم. اما به یاد داشته باشید که تمام مولفههای طراحی در سایر برنامههای مدلسازی در گرسهاپر پیشبینی شده است. در نتیجه در صورتی که مولفه مورد نظرتان در این کتاب موجود نبود میتوانید با دابل کلیک کردن در صفحه کاری برنامه و تایپ حروف اول مولفه، آنرا شناسایی کنید.
فصل هفتم، تمرینات تکمیلی ۲
در این فصل یکسری تمرینات کاربردی برای تشریح بهتر مطالب کتاب ارائه شده است. امید است با مطالعه این بخش با کاربرد هریک از موضوعات طراحی در برنامه گراس هاپر آشنا شوید.
فصل هشتم، رویه
در این فصل به بررسی مهمترین مولفههای ایجاد و ویرایش رویه میپردازیم.
فصل نهم، زبانهی Intersect
یکی از روشهای فرمیابی در فرایند طراحی به کمک کامپیوتر از طریق کم یا اضافه کردن چند شکل نسبت به هم میباشد. به این روش در فرایند تولید طرح به کمک کامپیوتر اصطلاحا Intersect گفته میشود. در این فصل به بررسی مهمترین مولفههای ایجاد شکاف، تقاطع و تقسیم بندی روی شکلهای هندسی میپردازیم.
فصل دهم، انتقالات(Transform)
در این فصل به بررسی مهمترین مولفههای جابجایی،دوران ، مورف کردن و… احجام میپردازیم.
فصل یازدهم، تمرینات تکمیلی ۳
در این فصل یکسری تمرینات کاربردی برای تشریح بهتر مطالب کتاب ارائه شده است. امید است با مطالعه این بخش با کاربرد هریک از موضوعات طراحی در برنامه گراس هاپر آشنا شوید.
این کتاب توسط سجاد امیدی پور تهیه و تنطیم شده است.

سجاد امیدی پور